Hvorfor velge Drømmehagen barnehage?
Vi vet at trygghet og omsorg er grunnlag for all læring og utvikling. Vi tilbringer mye tid sammen med ditt barn og blir viktige i ditt barns hverdag. Velger du oss kan du være trygg på at ditt barn blir sett, respektert og lyttet til av omsorgsfulle og kompetente voksne som gjør sitt ytterste hver dag for å se hvert enkelt barn.
Vi skal gjennom lek og forskning skape kreativ læring. Drømmehagen barnehage sitt viktigste verktøy for å kunne oppnå dette er forskende, lekende, inspirerende, nytenkende og kompetente voksne.
Nedenfor kan du lese mer om vår filosofi og fokus på friluftsliv og mat!
Pedagogikk og filosofi
«Det man hører, glemmer man. Det man ser, husker man. Det man gjør, forstår man» (Loris Malaguzzi)
Drømmehagen barnehage er en Reggio Emilia inspirert barnehage. Vi ønsker å hente ut det beste fra filosofien fra Nord-Italia og kombinere det med arbeidsmetodikken fra tilknytningsteorien i Circle of Security/Trygghetssirkelen. Dette i kombinasjon med høy grad av barns medvirkning, fokus på natur- og friluftsliv, samt fokus på mat og ernæring, mener vi gir oss et godt barnesyn og det beste barnehagetilbudet.
I Drømmehagen arbeider vi etter våre fem kjerneverdier; Forskende, Lekende, Inspirerende, Nytenkende og Kunnskapsrike. Disse verdiene skal sammen med våre satsingsområder, være «bærebjelken og tråden» i alt vårt arbeid sammen med barna.
Drømmehagen barnehage skal være et spennende og anerkjennende sted hvor barna gleder seg å komme til og hvor de kjenner seg verdifull, hørt og sett. Et sted som lever og fylles av spenning, latter og hygge. Hver dag skal vi arbeide for at lek, fantasi, undring og drømmer får utfolde seg hånd i hånd med utforsking, eksperimentering og læring i trygge rammer.
Alle våre medarbeidere har kurs i relasjonskompetanse (Trygghetssirkelen). Foreldre i Drømmehagen får også mulighet for å ta kurset hvis ønskelig.
Les mer om Reggio Emilia
Reggio Emilia
Det hele startet i 1945 i en liten by i Nord-Italia. Reggio Emilia er en by som ligger midt mellom Milano og Bologna. Byen har ca. 170 000 innbyggere.
Det var etterkrigstid og gjenoppbygging. Ikke bare av hus, men av håp. Demokrati og idèer. Kvinnene ville bygge demokratiske barnehager og skoler. De ville satse på barna slik at en slik krig ikke skulle oppstå igjen. Det var foreldrene som tok initiativet og bygde barnehagene.
Til oppbygging og drift fikk de hjelp av Loriz Malaguzzi, en pedagog og barnepsykolog som har hatt stor betydning for disse barnehagene. Han så på barnet som et rikt utrustet barn, med enorme muligheter, fylt av evner og gode egenskaper, og med store ressurser til å utvikle og fornye seg. Han mente at om en vil forandre verden så må man begynne med barna.
Reggio Emilia barnehagene er anerkjent og lovprist over hele verden for sitt enestående arbeid.
Barnesyn
Barn har fra fødselen en kompetanse som gjør at de hele tiden eksperimenterer, forsker og undersøker ting.
«Barnet ditt er mye mer begavet enn du tror!» I følge Malaguzzi er et barn født med ”100 språk”, men frarøves 99. Med det mente han at barna er rikt utrustet til å uttrykke seg gjennom vanlig språk, kroppsspråk, musikk, bevegelse og gjennom kunstneriske uttrykk. Gjennom tidene er tale-og skriftspråket blitt det viktigste for menneskene. Barnas andre uttrykksformer blir undertrykt etter hvert som de vokser opp. Barn har en indremotivert lyst til å lære og å tilegne seg kunnskap. De voksne skal legge rommet, materialer og aktiviteter til rette for at barna skal få mulighet til å tilegne seg ny kunnskap. De voksne skal være der, støtte dem og inspirere. Rikt, alderstilpasset og tilgjengelig materiale vil inspirere til lek og læring.
Barna lærer best ved å bruke kroppen, hendene, fantasien og intellektet for å innhente kunnskaper. I Drømmehagen barnehage skal vi hjelpe dem å bevare dette
I Drømmehagen barnehage skal
- Barna få en allsidig personlighetsutvikling.
- Barnets selvfølelse styrkes gjennom medvirkning.
- Barna få bruke fantasien sin.
- Barna få forske, undersøke, stille spørsmål og skape.
- Barna få uttrykke seg med alle sine «100 språk».
- Barna få leke og lære. Rom og verktøy skal være tilpasset alderen.
«Det man hører glemmer man, det man ser husker man, det man gjør forstår man»
-Loriz Malaguzzi-
Friluftsliv
Hvorfor være inne når alt håp er ute?
I Drømmehagen barnehage er vår holdning at alt vi gjør inne, kan vi også gjøre ute. Naturen som læringsarena gir oss en unik mulighet til å utvikle barns kreativitet, fantasi og kunnskap om naturen. I tillegg gir naturen stort rom for fysisk aktivitet og utfoldelse.
Flere undersøkelser fra en rekke land, med gode teoretiske og metodiske tilnærminger, konkluderer med at naturmøte er av stor verdi for barn og unges utvikling. De positive effektene synes å være nært sagt altomfattende: kroppslig/sanselig, helsemessig, sosialt når det gjelder utvikling av følelses- og fantasiliv, opplevelse av tilhørighet og av personlig identitet, konsentrasjonsevne, etc. (Tordsson og Vale, 2013)
Vår erfaring gjennom ti år tilsier at barna får ekstra god appetitt utendørs og sover bedre. Motoriske variasjoner og ulike erfaringer i frisk natur, gjør barna mer slitne i kroppen enn i hodet og bidrar til økt robusthet. Å oppdage naturen som liten eller stor, dra nytte av dens ressurser, og sovne til synet av høye tretopper og nydelig fuglekvitter, ja det er ren magi!
I Drømmehagen er vi mye ute uansett vær!
Mat
I Drømmehagen barnehage får ditt barn tre sunne og næringsrike måltider hver dag. Foreldre til barn i Drømmehagen barnehage trenger derfor ikke å tenke på medbrakt mat.
Mat og måltid er en viktig pedagogisk arena og i Drømmehagen barnehage får barna medvirke i matlagingen. I Drømmehagen sørger vi for at barna får et variert og helsefremmende kosthold. Vi følger kostrådene og tar utgangspunkt i retningslinjene for mat og måltid for barnehagen fra Helsedirektoratet. I Drømmehagen har vi fokus på ren mat og råvarer, og barna får sunne og næringsrike måltider som er tilberedt fra grunnen av, hver dag. Barna får oppleve matkultur og matglede, blir kjent med råvarene og hvor maten de spiser kommer fra. De får delta under innhøsting, fiske, og tilberedning av mat, både inne og ute i skogen. Kokken Silje er ivrig initiativtaker og deltar gjerne i matlagingen sammen med barna og øvrig personale, enten det er inne eller ute i skogen.
Vi synes det er viktig å introdusere ulike smaker og råvarer for barna i tidlig alder, og gir dem et rikt utvalg av erfaringer når det gjelder mat. Alle småbarnsavdelinger har smaksverksted hvor de introduserer nye smaker en gang i uken.
Vi har fisk på menyen to dager i uken, en dag vegetarrett, en dag kjøttrett og en dag med havre- eller byggrynsgrøt. I tillegg har vi ulike typer fiskepålegg til frokost en fast dag i uken.
Årets Matgledebedrift 2019
«Årets Matgledebedrift er en landsomfattende konkurranse med mål om å skape gode og sunne matopplevelser. Det er også en feiring av matkultur og bordets gleder, og hyller storhusholdningsbedriftene som skaper matglede utenom det vanlige.»
Drømmehagen Gård
I Drømmehagen barnehage er vi så heldige å ha en egen gård! Gården har en fantastisk beliggenhet og er et nydelig sted hvor barna kan finne ro i flotte naturomgivelser.
Her får de lære og oppleve mestring fra mange ulike aktiviteter som bl.a. stell av ulike planter og bærbusker, oppleve sjølivet og skattene man finner langs strandlinjen. Vi har ni høns og en hane som barna også får være med å stelle. Bærbusker og trær skal beskjæres årlig, det skal sås og plantes, og barna får selvsagt medvirke i alle prosessene.
Ekstra kjekt er det når vi kan høste poteter, grønnsaker, frukt og bær fra egen kjøkkenhage som vi selv har dyrket, og hente egg fra eget hønsehus. Barna deltar i å tilberede og spise det vi høster i naturen, og får oppleve slakt og partering, og lære om hvor maten vi spiser kommer fra. På våren inviterer vi besteforeldrene til besteforeldrekafè og Bondens Marked, hvor de får servert smakebiter av alt det gode vi lager av fruktene og bærene på gården. Dette gir helhetlig læring.
I løen i vårt ReMida-gjenbruksrom, kan barna utfolde seg kreativt gjennom ulike formingsaktiviteter, snekre i snekkerboden eller oppleve teater i låvens andre etasje.
Når det gjelder fysiske utfoldelser ut over det naturen i seg selv har å by på, har vi laget klatrevegg i barnehagen, og vi har egen zipline ute i skogen. I tillegg til gårdsbygningene og eget nøst, har vi flere store lavvoer, gruer og gapahuker på området som brukes flittig av alle avdelingene i Drømmehagen. Et paradis!
Vi har levende Facebook- og Instagram-sider som viser hverdagen vår i barnehagen.
Årets Matgledebedrift 2019
«Årets Matgledebedrift er en landsomfattende konkurranse med mål om å skape gode og sunne matopplevelser. Det er også en feiring av matkultur og bordets gleder, og hyller storhusholdningsbedriftene som skaper matglede utenom det vanlige.»